Wat is een geboorteplan?

Misschien heb je hier al wel eens van gehoord, maar volgens mij is dit in Vlaanderen nog niet volledig ingeburgerd of gekend. Het woord geboorteplan is de letterlijke vertaling van het Engelse woord ‘birthplan’, maar betekent evenveel als een bevallingsplan. Persoonlijk zou ik ook het woordje plan liever vervangen door voorkeuren of wensen. Een geboorte verloopt meestal niet volgens plan en dat is ook helemaal ok.

Waarom zou ik een geboorteplan maken?

Je denkt nu misschien waarom zou ik dan een geboorteplan maken als ik me er dan toch niet aan ga kunnen houden? Wat is het nut van het maken van een geboorteplan dan?
Wel, als je jezelf gaat bevragen over hoe jij jouw bevalling ziet, dan ga je jezelf automatisch verdiepen in de mogelijkheden die er zijn voor de geboorte van je baby. Je kan op onderzoek uitgaan en dan de keuzes maken die bij jou passen. Je maakt het zelf zo uitgebreid als je wil. Dit maakt het plan zeer persoonlijk. De onderwerpen hangen namelijk sterk af van hoe jij zelf naar een bevalling of geboorte kijkt.
Begin al eens met de vragen wat is jouw grootste wens? Of wat is jouw grootste angst?
En vraag je misschien ook eens af hoe jouw baby wil geboren worden?

Het geboorteplan als een communicatietool

Mogelijk komen er tijdens jouw onderzoek ook medische vragen naar boven. Dan kan je jouw plan gaan gebruiken om hierover in gesprek te gaan met de arts of vroedvrouw. Ik raad het jou dan ook warm aan om jouw voorkeuren vooraf te bespreken en niet op de dag van de bevalling op de tafel te leggen.  Zo krijg je op voorhand een antwoord op de vragen die jou bezighouden en weet je waar je aan toe bent. Je kan vragen om dit toe te voegen aan jouw dossier zodat een vervangende arts ook op de hoogte is.

Maar ook met jouw partner kan je over jouw bevallingswensen in gesprek gaan. Hoe zie jij zijn rol tijdens de bevalling? Hoe kan hij jou best ondersteunen? Wees ook benieuwd naar hoe hij zelf zijn rol ziet. Dan weet je ook ineens of zijn steun voor jou voldoende zal zijn. Ook voor hen is het een niet alledaagse situatie.

Het goud van het geboorteplan zit in het voorontwerp

Als je bent voorbereid, dan kan je op het moment van de bevalling beter loslaten. Op dat moment mag je vertrouwen op jouw lichaam. Dat weet wat het moet doen.
Een aanrader dus als jij graag de controle houdt, om aan te slag te gaan met een geboorteplan. Het maken van een plan en bijhorende scenario’s, kan jou helpen om los te laten.